بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع کنفرانس: هدایت موجودات در قرآن (زنبور عسل)
بخش مجری کنفرانس : اعجاز علمی قرآن
استاد ارائه دهنده : خانم معافی
* دسته بندی گزاره های علمی قرآن
سوره مبارکه نمل آیه ۸۸ :
اشاره علمی قرآن ، اشاره به قوانین علمی ، اشاره به حرکت زمین.
سوره مبارکه غاشیه آیه ۱۷ :
اشاره علمی اندیشه ساز ، آیاتی که انسان را به تفکردعوت میکند.
سوره مبارکه شوری آیه ۲۹ :
نظریه های قرآن ، برخی ازاشارات قرآنی که به صورت پیشگویی مانده اند.
سوره مبارکه رعد آیه ۳ :
اعجازعلمی قرآن ، آیاتی که درزمان نزول,کسی ازمطالب علمی آن آگاهی نداشته وبعدها کشف شده مثل زوجیت.
سوره مبارکه طه.آیه ۵۰ :
قال رَبُّنَا اَلَّذِی أَعْطىٰ کُلَّ شَیْءٍ خَلْقَهُ ثُمَّ هَدىٰ گفت: «پروردگار ما کسى است که هر چیزى را خلقتى که درخور اوست داده، سپس آن را هدایت فرموده است.»
*اشاره آیه ۶۸ سوره مبارکه نحل به جنسیت ماده زنبورعسل
سوره مبارکه نحل آیه۶۸ :
وَأَوْحَىٰ رَبُّکَ إِلَى النَّحْلِ أَنِ اتَّخِذِی مِنَ الْجِبَالِ بُیُوتًا وَمِنَ الشَّجَرِ وَمِمَّا یَعْرِشُونَ و پروردگار تو به زنبور عسل «وحی» (و الهام غریزی) نمود که: «از کوهها و درختان و داربستهایی که مردم میسازند، خانههایی برگزین .
در ادبیات عرب : اگر مخاطب، نر باشد با واژه (اتخذ؛ بگیر) یا (کُل؛ بخور)مورد خطاب قرار میگیرد اما اگر مخاطب ماده باشد، با واژه (اتخذی) و ( کُلی) مورد خطاب قرار میگیرد. (ر.ک: بکر، رضا فضیل، وجوه الآعجاز فی آیات النحل/ ۷۶)
*تحقیقات وبررسی های علمی درباره زندگی زنبورعسل
مطالعه واقعی درطرز زندگی زنبور عسل فقط از قرن هفدهم میلادی آغازگردید در ابتدای این قرن دانشمند فلاماندی به نام کلونیوس بر اثر مطالعات خوداظهار داشت که یگانه حشره ای که در کندو فقط تخم می گذارد همانا ملکه است و گفت که ملکه دارای آلات تناسلی نرینگی و مادگی(هر دو) می باشد ولی نتوانست این گفته ها را اثبات کند. بعد او یک دانشمند هلندی به نام سوامردان برای اولین دفعه مطابق اصول علمی شروع به مطالعه در وضع زنبور عسل کرد و به وسیله میکروسکوپ جزئیات زندگی زنبور عسل ر ازنظر گذرانی و آنهارا تشریح نمود و چون او بعد از تشریح توانست بطور واضح آلات تناسلی مادگی را در ملکه پیدا کند صریحا گفت که ملکه یک زنبور ماده است و حال آنکه قبل از آن تصور می شد ملکه شاه است یعنی یک حیوان نر است.
دومین ماموریت :
سوره مبارکه نحل آیه ۶۹ :
ثُمَّ کُلِی مِن کُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُکِی سُبُلَ رَبِّکِ ذُلُلًا یَخْرُجُ مِن بُطُونِهَا شَرَابٌ مُّخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ فِیهِ شِفَاء لِلنَّاسِ إِنَّ فِی ذَلِکَ لآیَهً لِّقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ .
ترجمه فولادوند: سپس از همه میوهها بخور و راههاى پروردگارت را فرمانبردارانه بپوى [آنگاه] از درون [شکم] آن شهدى که به رنگهاى گوناگون است بیرون مىآید در آن براى مردم درمانى است راستى در این [زندگى زنبوران] براى مردمى که تفکر مىکنند نشانه [قدرت الهى] است.
ترجمه ایت الله مکارم: سپس از تمام ثمرات تناول کن، و راههائی را که پروردگارت برای تو تعیین کرده به راحتی بپیما، از درون شکم آنها نوشیدنی خاصی خارج میشود، به رنگهای مختلف، که در آن شفای مردم است در این امر نشانه روشنی است برای جمعیتی که اهل فکرند!
به محل ذخیره عسل درشکل بالا توجه کنید :
زنبور دو معده دارد ، شهد گلهای مکیده شده وارد معده اول می شود که بوسیله دریچه ای به معده دوم مربوط است . معده دوم عملیات گوارشی را انجام می دهد . معده اول را کیسه عسلی یا چینه دان(honey stomach) می گویند کلیه مراحل تبدیل شهد به عسل در این معده انجام گرفته و عسل رسیده و آماده شده از طریق خرطوم زنبور به سلولهای مومی شکل ریخته می شود . کیسه عسلی به وسیله دریچه ای به معده دوم ( معده اصلی ) منتهی می شود زنبور عسل در صورت لزوم جهت تغذیه خویش با اندک فشار بوسیله ماهیچه های اطرافش دریچه را باز می کند و از این طریق عسل مورد نیاز زنبور وارد معده اصلی شده و صرف تغذیه آن می شود و سایر عملیات گوارشی جهت تغذیه زنبور عسل انجام می گیرد. خداوند در ۱۴۰۰ سال پیش بیان می کند که عسل در درون معده این حشره ساخته می شود و همچنین زنبور گارگر که خانه را ترک می کند، مونث است و این در حالی است که بشر، ده قرن بعد پی به این حقایق می برد.
سوره مبارکه فصلت آیه ۴۴ :
وَ لَوْ جَعَلْنٰاهُ قُرْآناً أَعْجَمِیًّا لَقٰالُوا لَوْ لاٰ فُصِّلَتْ آیٰاتُهُ ءَ أَعْجَمِیٌّ وَ عَرَبِیٌّ قُلْ هُوَ لِلَّذِینَ آمَنُوا هُدىً وَ شِفٰاءٌ وَ اَلَّذِینَ لاٰ یُؤْمِنُونَ فِی آذٰانِهِمْ وَقْرٌ وَ هُوَ عَلَیْهِمْ عَمًى أُولٰئِکَ یُنٰادَوْنَ مِنْ مَکٰانٍ بَعِیدٍ. هر گاه آن را قرآنی عجمی قرار میدادیم حتما میگفتند: چرا آیاتش روشن نیست ؟ آیا قرآن عجمی از پیغمبری عربی درست است ؟ بگو: این برای کسانی که ایمان آوردهاند هدایت و درمان است، ولی کسانی که ایمان نمیآورند گوشهایشان سنگین است، گوئی نابینا هستند و آن را نمیبینند، آنها همچون کسانی هستند که از راه دور صدا زده میشوند. (۴۴)
سوره مبارکه اسرا آیه ۸۲ :
وَ نُنَزِّلُ مِنَ اَلْقُرْآنِ مٰا هُوَ شِفٰاءٌ وَ رَحْمَهٌ لِلْمُؤْمِنِینَ وَ لاٰ یَزِیدُ اَلظّٰالِمِینَ إِلاّٰ خَساراً قرآن را نازل میکنیم که شفا و رحمت برای مؤ منان است و ستمگران را جز خسران (و زیان) نمیافزاید.
سوره مبارکه یونس آیه ۵۷ :
یاا أَیُّهَا اَلنّٰاسُ قَدْ جٰاءَتْکُمْ مَوْعِظَهٌ مِنْ رَبِّکُمْ وَ شِفٰاءٌ لِمٰا فِی اَلصُّدُورِ وَ هُدىً وَ رَحْمَهٌ لِلْمُؤْمِنِینَ. ای مردم! اندرزی از سوی پروردگارتان برای شما آمده، و درمان آنچه در سینه هاست، و هدایت و رحمت برای مؤ منان.
پیامبر اسلام(ص) فرمودند:
«لم یستشف المریض بمثل شربه العسل» هیچ مریضی، به مانند نوشیدن عسل شفاء پیدا نمیکند.
بحارالانوار، علامه مجلسی، موسسه الرضا، بیروت، ج ۶۶، ص ۲۹۲
بررسی علمی
بررسی اعجازدرباره ساختار۶ضلعی باقوانین ریاضی
مشاهده میشود که نسبت عسل به موم : ( H/W) در اشکال هندسی مختلف به ترتیب برابر است با : { شش ضلعی= مربع > دایره (۲) > دایره (۱)} و همچنین تعداد حجرههای زنبور عسل در واحد سطح برابر است با : { شش ضلعی= دایره (۲)> مربع = دایره (۱)}
منابع
[۱] رضایی صفهانی،محمدعلی، پژوهشی در اعجاز علمی قرآن، کتاب مبین، رشت، ص ۳۵، ۱۳۸۰
[۲] طباطبایی،محمدحسین،تفسیرالمیزان، دفتر انتشارات اسلامى جامعهى مدرسین حوزه علمیه قم، قم،ج۱،ص۹۵-۹۴، ۱۳۷۴
[۳] عبدالله پور، عباس، وحی درلغت وقرآن، فصلنامه پژوهشهای قرآنی،۱۳۸۵،شماره۴۶
[۴] رضایی اصفهانی، محمد علی، چیستی وچالشهای اعجازعلمی قرآن، دو فصلنامه تخصصی قرآن و علم، شماره۷،ص۳۰-۳۱، پاییز و زمستان۱۳۸۹ [۵] فغفورمغربی،حمید،اهداف آیات علمی قرآن، دو فصلنامه تخصصی قرآن و علم،شماره۲،صص۳۹-۲۳، بهاروتابستان۱۳۸۷
[۶] باقری اصل، حیدر، نقد و بررسی نظریههای وحی، انتشارت یاس نبی،،چاپ اول،ص۵، پاییز۱۳۸۴
[۷] طباطبایی،محمدحسین،تفسیرالمیزان، دفتر انتشارات اسلامى جامعهى مدرسین حوزه علمیه قم، قم،جلد۱۳،ص۲۲۰، ۱۳۷۴
[۸] سعیدی روشن،محمدباقر، وحی شناسی،انشارات موسسه فرهنگی دانش واندیشه معاصر،،چاپ۱،صص۱۴-۳، بهار۱۳۸۷
[۹] منبع